January 7, 2021

Thursday Updates – 7 Ianuarie 2021

Dragi frați și surori,

 
Aceasta este prima zi de Joi din anul 2021 și încă este oportună o urare de An Nou: să aveți un an binecuvântat de Dumnezeu! De obicei ne urăm ,,An Nou fericit!’’ ; nu este greșit. În limba greacă cuvântul fericit (makarios) mai înseamnă și binecuvântat dar și înfloritor cu sensul de ,,a prospera”! Cei mai mulți sunteți familiari cu ,,Fericirile’’ enunțate de Domnul Isus în Predica de pe Munte (Matei 5:2-12) și cred că mesajul Domnului Isus Hristos ne oferă o imagine a celor care prosperă în Împărăția Cerurilor. Nu știm ce ne așteaptă în 2021 dar ne putem dori să fie un an în care să înflorim, să progresăm, să prosperăm. Pentru aceasta este bine să ne amintim câteva lucruri:
 
Viața credinciosului presupune o umblare în credință. Aceasta înseamnă că nu suntem limitați doar la ceea ce percepem prin vedere sau celelalte simțuri. Înseamnă că vom face efortul să privim dincolo de ceea ce se află în orizontul nostru. Cele mai multe activități presupun un anumit nivel de credință. Altfel nu am putea funcționa. Pentru o viață împlinită însă, trebuie să privim cu credință dincolo de obstacolele prezente, dincolo de ceea ce acum reprezintă un viitor incert și sumbru. Autorul Epistolei către Evrei ne oferă acest îndemn prețios:  ne uităm ţintă la Căpetenia şi Devârşirea credinţei noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pu înainte, a suferit crucea, a dispreţuit ruşinea, şi şade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu. (Evrei 12:2)
 
Credința solicită o legătură strânsă și dinamică cu Dumnezeu.  Apostolul Pavel spune că în evanghelie se află   ,,[…] o neprihănire pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă şi care duce la credinţă, după cum este scris: „Cel neprihănit va trăi prin credinţă.” (Romani 1:17)  Credința este un cadou care are potențialul de a crește, de a deveni încredere tot mai puternică, care la rândul ei va influența relația noastră cu Dumnezue și modul în care vom trăi. Credința este însă și testată, supusă asaltului îndoielilor, validată în mijlocul încercărilor…cu alte cuvinte se află într-o constantă dinamică…De aceea avem nevoie de suportul care vine prin rugăciune, prin înțelepciunea Scripturilor și prin legătura frățească. 
 
–  Harul este cu adevărat experimentat când este exersat în relațiile cu cei din jur.   Tuturor ne este cunoscut episodul în care Domnul Isus vorbește despre datornicul căruia i-a fost ștearsă datoria pe care oricum nu avea cum să o plătească. Știm ce se întâmplă după ce pleacă din prezența celui ce-l iertase (Matei 18:23-35) Iertarea, bunătatea, îngăduința creștină, sunt expresii ale harului. În contextul în care trăim în aceste zile este tot mai multă nevoie de îngăduință, de răbdare, de iertare. Lumea din jurul nostru este irascibilă, agresivă, violentă. Noi avem misiunea de a fi agenți ai harului iar punctul de la care trebuie să pornim este tocmai adunarea credincioșilor.
 
–  ,,Înflorirea’’ noastră se petrece în contextul slujirii. Celor mântuiți Dumnezeu le promite prezența Duhului Sfânt. Duhul Sfânt oferă daruri duhovnicești. Acestea sunt însă date ,,spre folosul altora’’.  (1Corinteni 12) Aceasta înseamnă că ele sunt activate în măsura în care sunt folosite în slujirea celorlalți. Este o eroare să așteptăm să ,,prosperăm’’ dacă nu suntem dispuși să slujim. Slujirea este diversă, complexă și complementară. În Romani 12:4-11, Apostolul Pavel insistă atât în folosirea pertinentă a darurilor cât și asupra atitudinii cu care trebuie să fie făcută slujirea: consecvență, bucurie, smerenie, onestitate, benevolență. 
 
Dumnezeu să ne ajute! 
Sorin G. Covaci
___________________