Dragi frați și surori,
Cred că știți cum stau lucrurile cu acele întâmplări care încep cu ,,se spune că’’… Ei bine, se spune că doi vecini au început să discute într-o zi despre Dumnezeu. Unul din ei a indicat spre casa sa mare, frumoasă și a spus: iată dumnezeul meu. Al tău unde este? Apoi a indicat spre mașina sa de lux, ultimă generație și a spus: iată dumnezeul meu, al tău unde este? Apoi a scos o fotografie cu familia sa, a arătat-o vecinului și a spus: iată dumnezeul meu, al tău, unde este? Vecinul a ridicat ochii spre cer și a spus: acolo este! Apoi a indicat spre natura înconjurătoare și a spus: aici este. Apoi a indicat spre pieptul său și a spus: aici este! Vecinul care își prezentase casa, mașina și familia a spus disprețuitor: Eh, nu se vede nimic! Replica celuilalt a fost: nu se vede nu pentru că nu există ci pentru că ochii tăi nu sunt obișnuiți să-L vadă.
Poate fi o anecdotă însă una care reflectă cuvintele Apostolului Pavel: ,,[…] omul firesc nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt o nebunie; şi nici nu le poate înţelege, pentru că trebuie judecate duhovniceşte’’. — 1Corinteni 2:14
Duminica trecută am început o nouă serie de mesaje al căror subiect este Duhul Sfânt. Adesea căutăm ,,darurile’’ Sale uitând că prezența Sa în viața noastră este deja un dar. Ca și în discuția dintre cei doi vecini, unii nu au ochii antrenați să-i vadă acțiunile și să-i recunoască imboldurile. Este vorba despre o miopie spirituală care îi afectează pe mulți credincioși. Viața spirituală este ,,duhovnicească’’ tocmai pentru că depinde de prezența Duhului Sfânt, de acțiunile Sale și darurile Sale.
O să continuăm incursiunea în Sfintele Scripturi cu scopul de a ne antrena în recunoașterea darurilor Duhului Sfânt și de a răspunde într-un mod adecvat acțiunilor Duhului, reacții atât de necesare unei vieți în care credința și interesul pentru lucrurile spirituale trebuie să fie prioritare.
Sorin G. Covaci
___________________